Propolisz

Mire használják a méhek a propoliszt?

 A propolisz nagyon fontos védelmi szerepet tölt be a méhkaptár életében: fertőtlenítő hatású anyagainak köszönhetően védi a kaptárt a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben, továbbá erős, ragacsos anyagának köszönhetően alkalmas a kaptár réseinek befoltozására. A méhek elsődlegesen a környezetükben található fák rügyeiben és fiatal ágaiban található gyantából gyűjtik be, például fenyőkről, tölgyfáról, égerfáról vagy napraforgókról.

 

Regeneráló, tisztító hatásáról ismert, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölő, ezen kívül növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő.

A sárgás, vörösesbarna színű anyag a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai. A méhek által termelt anyagokkal való kezelés ősi eredetű, de manapság is használják őket természetes gyógymódként.

A virágporra, pollenekre allergiások érzékenyek lehetnek a propoliszra. Számukra a használata nem javasolt.

hatóanyagok

A propolisz körülbelül 300 alkotóelemből áll össze: ezek közül legjelentősebbek a flavonoid típusú antioxidánsok, a ragacsos anyagot továbbá viaszok, gyanta, enzimek, fertőtlenítő hatású ferulsav, aminosavak és virágpor alkotják.

Nem lehet hozzászokni

A propolisz egyik fontos előnye, hogy a szervezet tartós használat esetén sem tud hozzászokni. Negatív hatása tartós fogyasztás esetén sincsen; gyógyszerekkel való káros kölcsönhatása nem ismert, viszont bizonyos gyógyszerek hatékonyságát fokozhatja

egészségvédő hatás

Elősegíti az immunrendszer erősségének megőrzését - érdemes kipróbálnunk, ha fáradtnak, gyengének, erőtlennek érezzük magunkat. Segítséget nyújthat megfázás, meghűlés esetén.

Természetes gyógyír

Torok-, légúti és szájüregi betegségek kezelésére. Természetes gyulladáscsökkentő, ha belső gyulladással (prosztata-, fültőmirigy-, gyomor- vagy bélnyálkahártya gyulladás) küzdünk. Kiegészítő kezelésként alkalmaható. Hormonális betegségek esetén is alkalmazható.

kiváló közvetlenül felszívódó növényi eredetű fehérjeforrás

Szárított virágpor

A virágpor nem más, mint a méhek által különböző növényekről összegyűjtött pollen szemek összessége. A dolgozó méhek virágról virágra járnak, hogy „kosaraikba” összegyűjtsék a virágport. Hogyan kell elképzelni ezeket a kosarakat? A méhek a lábaikra ragasztják a pollen szemeket, amik a repülés során így nem tudnak leesni róluk.

A méhek általában mindig több pollent gyűjtenek, mint amire szüksége van a kolóniának, így a méhészek egy speciális eszköz segítségével „leverik” a méhek lábáról a virágport, amikor azok bemennek a kaptárba. Az a nyers virágpor tehát, amit megvásárolsz egyenesen a méhek „kosarából” származik.

A virágpor a méhek egyik fő tápláléka, ami biztosítja számukra a megfelelő fehérje, vitamin és nyomelem forrásokat is. A nektár és a méz ugyan biztosítja a méhek energia ellátáshoz szükséges szénhidrátokat, de azok nem teljes értékű táplálékok számukra, ezért van szükségük a virágporra.

100%-BAN TERMÉSZETES EREDETŰ

Függetlenül a gyűjtés helyétől valóságos erőforrása a növények által előállított vegyületeknek. Karotinoidokban, flavonoidokban, fitoszterolokban és antioxidánsokban gazdag, melyek segítik a méregtelenítést valamint antivirális-bakteriális-allergén anyagként viselkednek.

KIEMELKEDŐ FEHÉRJE FORRÁS

Tápanyagtartalmát tekintve fehérje tartalma kiemelkedően magas, tömegarányosan 12-40%-át is kiteheti összsúlyának. A pollenfehérje teljes és kiegyensúlyozott aminosav  spektrummal rendelkezik, így fehérje forrás szempontjából kiváló az emberek számára.

KEDVEZŐ ÉLETTANI HATÁSOK

Egy teáskanál virágpor, megfelel egy kiadós mennyiségű zöldségadag tápanyagtartalmának. Kiváló könnyen emészthető energetizáló élelmiszer. Antibakteriális összetevői fokozzák a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, gyulladásgátló anyagként viselkednek.

TUDTAD-E?

A virágport gyűjtő méhek különböznek a nektárgyűjtő társaiktól. Ezek a dolgozók olyan növényeket keresnek, amelyek pollenje táplálékban gazdag és könnyen hozzáférhető. Ezek a növények nem feltétlenül egyeznek meg a nektárt biztosító növényekkel.

A méz használatával ellentétben a virágpornak nincs olyan régre nyúló hagyománya. A virágpor íze függ a szezonálisan virágzó növények összetételétől, így íze lehet keserűbb vagy édesebb.

A virágpor fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, igen jó hatással van mind az anya szervezetére mind a magzat fejlődésére. Természetesen terhességet megelőzően is érdemes fogyasztani, ugyanis az esetek többségében azért nehézkes a fogantatás, mert a szervezetből hiányoznak a megfelelő tápanyagok.

A friss, nyers virágpor továbbá tartalmaz még enzimeket, koenzimeket, és hormonokat is (beleértve a növekedési hormonokat).